Maarssen,
03
september
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Oog actiefste en snelste onderdeel van het lichaam

Samenvatting

Als ogen konden rennen, dan was Usain Bolt geen partij voor hen. Want waar de Jamaicaan snelheden van rond de 40 kilometer per uur behaalt, beweegt het oog met zo’n 800 kilometer per uur. En daarmee moet niet alleen Bolt moet het ontzien, want het oog is ook bijna 2,5 keer zo snel als de Formule 1 auto van Max Verstappen. De ogen zijn dan ook de snelste onderdelen van ons lichaam en de oogspier de meest actieve spier. Maar hoe werkt dit precies? Specsavers legt uit.

222 centimeter per seconde
Ogen kunnen met een ontzettend hoge snelheid bewegen, namelijk zo’n 900 graden per seconde. Omgerekend is dat ongeveer 800 kilometer per uur wat neerkomt op 222 centimeter per seconde. De allersnelste beweging die het oog kan maken - en wat tevens de snelste beweging van het lichaam is - is een saccade of oogsprong. Deze oogbeweging heeft tot doel het vinden van een nieuw fixatiepunt, ofwel het verspringen van het ene beeld naar het andere. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het lezen of het moment dat je in de trein zit en je ogen steeds ‘bijspringen’ als je uit het raam kijkt.

“Ondanks dat een oogsprong een zeer snelle beweging is, is deze niet op elke ‘ondergrond’ even snel”, aldus Mo Ahmed, optometrist bij Specsavers. “Menselijke ogen lezen bijvoorbeeld 25 procent langzamer op een computerscherm dan wanneer zij iets vanaf papier lezen. Maar ongeacht dit verschil blijven de oogspieren de meest actieve spieren van het lichaam met zo’n 100.000 bewegingen per dag. Het enige moment dat ze even rust krijgen, is wanneer je je ogen dicht doet.”

5,2 miljoen keer knipperen per jaar
Ook de oogleden zitten niet stil. Eén keer knipperen duurt slechts 100 tot 150 milliseconden wat betekent dat een persoon tot wel vijf keer per seconde kan knipperen. De oogspieren zijn hiermee naast de meest actieve, ook de snelste spieren van het lichaam. In totaal knipperen we zo’n zeventien keer per minuut, wat neerkomt op 14.280 keer per dag en 5,2 miljoen keer per jaar. We knipperen het minst tijdens het lezen en het meest als we lopen.

“Knipperen is een heel belangrijke functie van de ogen”, vervolgt van Ahmed. “Deze functie verspreidt tranen over het oogoppervlak wat helpt om vuil uit de ogen te verwijderen, microben te doden en uiteraard de ogen vochtig te houden. Om deze laatste reden knipperen lensdragers vaker dan niet-lensdragers. Lenzen werken namelijk als een soort spons en nemen het traanvocht snel op, waardoor ze vaker moeten knipperen om nieuw traanvocht aan te maken.”