Specsavers vraagt aandacht voor kinderogen met kraskaartenactie

Kom met de kraskaart meer te weten over de ogen van ons dierenrijk

Samenvatting

Bijziendheid stijgt enorm onder kinderen en ontstaat vaak door een te lange schermtijd en te weinig buitenspeeltijd. Specsavers vraagt hiervoor aandacht door middel van de ZieZoo-kraskaartenactie in verschillende winkels. Met deze actie spoort de oogzorgspecialist kinderen aan om eropuit te trekken en hun blik in de verte te werpen. In maar liefst 52 winkels kunnen klanten een  ZieZoo-kraskaart ophalen om meer te ontdekken over de ogen van ons dierenrijk. De kraskaart staat vol met informatie over alle dierenogen, kras ze open om erachter te komen welke een feit of fabel is. Deze kraskaart laat je niet alleen de leukste feitjes en fabels van de kijkers in het dierenrijk zien, je maakt ook nog eens kans op kaartjes voor een dagje uit voor bijvoorbeeld de dierentuin bij jou in de buurt! 

Bijziendheid onder kinderen stijgt
Het aantal kinderen dat bijziendheid ontwikkelt, stijgt enorm in Nederland. Volgens oogarts Caroline Klaver wordt namelijk ongeveer vijftig procent van de kinderen bijziend. Dertig jaar geleden was dit nog maar zo’n 25 procent. De grootste oorzaak hiervan is de toegenomen schermtijd en het feit dat kinderen vaker binnen zitten. Met de ZieZoo-kraskaart wil Specsavers kinderen stimuleren meer buiten op avontuur te gaan en eens verder om zich heen te kijken.

Kijk je ogen uit!
Een dolfijn slaapt met één oog open, een varken kan niet omhoog kijken en duiven headbangen hun kop voor een beter zicht, wist je dit allemaal al? Er valt enorm veel te leren over de kijkers van dieren. Op de ZieZoo-kraskaart vind je verschillende dieren uit ons dierenrijk. Specsavers spoort kinderen en hun ouders graag aan om eens verder te kijken en op ontdekking te gaan. De kraskaart staat vol met informatie over alle dierenogen, kras ze open om erachter te komen welke een feit of fabel is. Vind jij een groen vakje onder jouw opengekraste kaart? Dan heb jij het winnende lot en ontvang je een dagje uit cadeaukaart. Niet gewonnen? Niet getreurd! Met de kraskaart leer je meer over de ogen van verschillende dieren. Ga eens naar buiten en kijk eens naar de ogen van dieren in jouw omgeving.

Schokkende cijfers
Bijziendheid begint meestal als een kind 6 tot 12 jaar oud is. De bijziendheid wordt daarna in de kinderjaren langzaam maar zeker erger. Uit onderzoek van het Oogfonds* blijkt dat een op de vijf kinderen die voor het tiende jaar bijziend is een hoge bijziendheid ontwikkelt. Een op de drie mensen met hoge bijziendheid wordt later slechtziend. Dat betekent: 30 procent zicht of minder. Hoge bijziendheid kan daarnaast ook nog eens op latere leeftijd tot ernstige oogaandoeningen leiden.zoek genoemd/vermeld, maar is niet in dit onderzoek onderzocht. Dus ik blijf de koppeling lastig vinden.

Specsavers roept daarom ouders op om met hun kinderen de 20-20-2 regel te gebruiken. Deze regel is slechts bij één op de tien ouders bekend, terwijl dit de beste vuistregel is voor het voorkomen van bijziendheid van het kind. Het is belangrijk om na elke twintig minuten dichtbij kijken ook twintig seconden in de verte te kijken. En nog belangrijker: ga minimaal twee uur per dag naar buiten.

Kijk op onze site in welke winkels de kraskaart beschikbaar is en voor meer informatie over bijziendheid.