Huizen,
06
oktober
2016
|
15:26
Europe/Amsterdam

Onvoldoende besef van diabetes als grootste oorzaak blindheid

Week van Diabetes van start bij Specsavers-winkels

Het merendeel van de Nederlanders is niet op de hoogte dat diabetes de grootste oorzaak is van blindheid in Westerse landen. Slechts één op de drie beseft zich dat de gevolgen van diabetes eventueel te merken zijn aan je ogen. Dat blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek van Specsavers. Om aandacht te vragen voor het effect van diabetes op de ogen, staan de Specsavers-winkels daarom van 10 tot en met 15 oktober in het teken van de ‘Week van Diabetes’.

Week van diabetes

Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.200 nieuwe patiënten bij. Eén van de meest voorkomende complicaties van deze chronische ziekte is beschadiging van het netvlies (diabetische retinopathie). “Ogen reageren als eerste in het lichaam op diabetes. Hoge bloedsuikerwaarden kunnen voor schade aan de bloedvaten zorgen. Het gevolg is dat het netvlies beschadigd raakt. Daarnaast kunnen symptomen zoals wisselende gezichtsscherpte, wazig of troebel zien, rode branderige ogen en oogontstekingen een aanwijzing van diabetes zijn. Helaas zijn veel Nederlanders zich daar onvoldoende van bewust”, aldus Marloes Krot, woordvoerder Specsavers.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat er veel onwetendheid is over oogverzorging en het gebruik van brillen en lenzen door mensen met diabetes. Zo kunnen mensen met diabetes wel gewoon contactlenzen dragen, en kunnen zij voor een regulier oogonderzoek voor het aanmeten van een bril in iedere Specsavers-winkel terecht. Wel moeten mensen met diabetes jaarlijks naar de oogarts voor een uitgebreid onderzoek van het netvlies.

Minimaal iedere twee jaar oogonderzoek
De ‘Week van Diabetes’ is onderdeel van een samenwerking tussen Specsavers en het Diabetes Fonds. Met deze speciale themaweek willen beide partijen meer bewustzijn onder Nederlanders creëren voor mogelijke oogcomplicaties door diabetes. Krot: “De onderzoeks- en behandelmethoden voor diabetes zijn vandaag de dag zo goed, dat zelfs de ontwikkeling van retinopathie gestopt kan worden. Maar dat kan alleen als deze ziekte vroeg ontdekt wordt. Daarom werken we samen met het Diabetes Fonds om het kennisniveau van onze opticiens en optometristen over diabetes en mogelijke oogcomplicaties als gevolg daarvan te vergroten. Zo kunnen zij nog beter mogelijke signalen herkennen en bijvoorbeeld doorverwijzen naar een arts.”

Naast de voorlichting aan haar klanten, mede als onderdeel van de oogmeting, deelt Specsavers tijdens de themaweek in haar winkels fruit en stappentellers uit ter bevordering van een gezonde levensstijl.

Over diabetische retinopathie
Naar schatting zijn er in Nederland 206.800 mensen in de leeftijd van 20 tot 80 jaar met diabetische retinopathie. Waarvan ongeveer 65.600 mensen een vorm heeft die het gezichtsvermogen kan schaden. Per jaar komen hier naar verwachting 5.800 gevallen bij. Zonder behandeling kan retinopathie leiden tot blindheid.

#Oogtober

25
oktober
2016
| 09:08 Europe/Amsterdam
Het aantal kinderen met myopie, ofwel bijziendheid, neemt wereldwijd toe. Daarnaast ontwikkelt het zich tegenwoordig steeds vaker op jongere leeftijd. Eén van de oorzaken hiervan is de moderne
18
oktober
2016
| 10:00 Europe/Amsterdam
Goed zicht is een voorwaarde om veilig te rijden. Toch stelt niet iedere automobilist dit als voorwaarde voor zichzelf. Uit het internationale rapport van Specsavers, dat deze maand is uitgebracht
11
oktober
2016
| 09:31 Europe/Amsterdam
Zondag 9 oktober vond in de Jaarbeurs Utrecht de aftrap van de eerste editie van de Specsavers Clinical Conference plaats. Van 10 tot en met 13 oktober doet de conferentie achtereenvolgens nog
03
oktober
2016
| 15:10 Europe/Amsterdam
Bijna de helft van de Nederlanders is ervan overtuigd perfect zicht te hebben. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom consumenten niet tot nauwelijks hun ogen laten testen, zo blijkt uit een