FABEL: HOE DUURDER JE HOORTOESTEL, HOE BETER JE HOORT
Een hoortoestel hoeft niet duur te zijn om goed te kunnen horen.
Wat een hoortoestel kost, hangt onder andere af van de technologie en de functionaliteiten.
Wie een hoortoestel nodig heeft, moet sinds 1 januari 2013 een keuzeprotocol doorlopen dat helpt bij het kiezen van een toestel. Op basis van hoortests en een uitgebreide vragenlijst wordt het verminderde gehoor in een (van de vijf) categorieën ingedeeld. De keuze voor een hoortoestel is dus afhankelijk van de categorie waarin uw hoorprobleem valt. Hoe gecompliceerder uw hoorprobleem, hoe hoger de categorie en complexer de oplossing. Hiermee hangt uiteindelijk ook de prijs van het hoortoestel samen.
Verandering in levensstijl
Een passend hoortoestel zorgt ervoor dat u beter hoort en niet de prijs van een hoortoestel. Een eenvoudig toestel hoeft niet onder te doen voor een geavanceerd toestel. Het hangt namelijk nauw samen met de soort en mate van gehoorverlies, uw wensen en uw verwachtingen. Als u al een hoortoestel draagt, dan kan het voorkomen dat deze soms ineens niet meer voldoende functioneert. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de 55-plussers bijvoorbeeld geregeld gehoorproblemen ondervindt bij het uitvoeren van hun hobby. Ook al draagt men soms al een hoortoestel. Dit kan komen omdat het gehoor verminderd is, of omdat de levensstijl veranderd is. Er is bijvoorbeeld sprake van een nieuwe hobby, waardoor men juist meer of minder onder de mensen komt. Hierdoor kan het voorkomen dat het huidige toestel niet meer voldoet.
Prijsvergelijken: ook voor hoortoestellen
Omdat een hoortoestel gemiddeld vijf jaar mee gaat, kunt u vaak iedere vijf jaar aanspraak maken op een vergoeding van een nieuw toestel vanuit uw zorgverzekering. Vanuit de basisverzekering krijgt u 75% vergoed. Afhankelijk van uw verzekering kunt u de 25% eigen bijdrage vergoed krijgen vanuit uw aanvullende verzekering. De prijzen van de eigen bijdrage van hoortoestellen tussen audiciens en de verschillende verzekeraars kunnen flink verschillen, oplopend tot wel bijna 200 euro. Laat u bij aanschaf van een hoortoestel daarom altijd goed adviseren. Of kijk op http://zorgverzekeraarvoordeel.specsavers.nl/horen om de prijzen te vergelijken. Zo ziet u zelf, dat een hoortoestel helemaal niet duur hoeft te zijn.
Vrijblijvend advies
In de maand februari nodigen wij u graag uit om een afspraak te maken met een van onze gediplomeerde, StAr-geregistreerde audiciens, om vrijblijvend advies te krijgen of uw huidige hoortoestel nog voldoet. De audicien bespreekt met u uw levensstijl en uw behoeften, maar ook of u zich wellicht momenteel beperkt voelt door een hoorprobleem. Na dit gesprek meten wij uw gehoor opnieuw en geven wij u een advies of uw huidige toestel nog volstaat.
Twijfelt u of u wellicht een gehoorprobleem ervaart ondanks uw hoortoestel? Aan de hand van een aantal vragen kunt u erachter komen of het verstandig kan zijn om vrijblijvend advies in te winnen bij een audicien.
Voor meer informatie: http://www.specsavers.nl/horen
