Huizen,
18
februari
2016
|
12:59
Europe/Amsterdam

FABEL: een hoortoestel is voor oude mensen

  • In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden.
  • Een derde van hen gebruikt een hoortoestel.
  • Het merendeel van hen is 55 jaar of ouder.
  • Maar gehoorproblemen komen ook onder jongeren voor.
  • De bekendste oorzaak onder jongeren is het luisteren van harde muziek.
  • Op een koptelefoon, of tijdens het uitgaan.

Hinder door hoorprobleem bij hobby
Als we ouder worden krijgen we allemaal te maken met gehoorverlies. Dat komt doordat de trilhaartjes in je oren na je dertigste langzaam slijten. Vaak begin je daar vanaf de leeftijd van 55 jaar weleens hinder van te ondervinden. Ruim een op de vier 55-plussers geeft aan vaker actief te zijn dan in de jaren daarvoor. Bijvoorbeeld omdat men meer vrije tijd heeft gekregen na pensionering. Veel voorkomende activiteiten zijn in dit geval bijvoorbeeld fietsen of wandelen, het maken van dagtripjes of een bezoek aan een theater. Ook vrijwilligerswerk komt in Nederland vaak voor.

Ruim een derde van de 55-plussers geeft aan wel eens gehoorproblemen te ondervinden tijdens deze activiteiten. Zelfs al draagt men al een hoortoestel. Het toestel blijkt vaak niet meer goed afgesteld te zijn op de huidige leefsituatie. Het geluid tijdens film kijken blijkt minder goed hoorbaar, men heeft moeite om een gesprek te voeren in een drukke ruimte, de geluiden uit de natuur tijdens een wandeling ontgaan of het voeren van een telefoongesprek loopt niet soepel. Deze gehoorproblemen kunnen heel vervelend zijn, en zelfs isolerend werken. Voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die wel eens gehoorproblemen ervaren, zich ook daadwerkelijk beperkt voelen.

Vrijblijvend advies over uw gehoor
Om te zorgen dat u optimaal kunt genieten van al het geluid om u heen, adviseren we bij Specsavers om uzelf regelmatig de vraag te stellen of uw gehoor nog goed functioneert. Twijfelt u zelfs maar licht over uw gehoor? Dan is ons advies om tijdig professioneel advies in te winnen. Iedereen krijgt op een zekere leeftijd met gehoorverlies te maken, maar dat hoeft geen negatieve gevolgen op uw leven te hebben. Een hoortoestel kan ongemakken minimaliseren. Bovendien zorgt het dragen van een hoorstel er voor dat verder gehoorverlies enorm vertraagt.

Echter, een hoortoestel wordt vaak nog geassocieerd met ouder worden. En een derde van de 50-plussers is bang zich oud te voelen zodra zij er één aanschaffen. De praktijk pakt gelukkig vaak anders uit. Daar waren mensen zich eerst beperkt voelden, gaat er nu weer een wereld open.

Ook als u al een hoortoestel draagt, is het verstandig om uzelf met regelmaat de vraag te stellen of u nog voldoende hoort. Een hobby als wandelen of muziek maken, of het doen van vrijwilligerswerk, kan er al voor zorgen dat uw huidige hoortoestel niet helemaal meer bij uw situatie past.

Draagt u al een hoortoestel?
Gemiddeld gaat een hoortoestel vijf jaar mee. Na vijf jaar kunt u bovendien weer aanspraak maken op vergoeding vanuit uw zorgverzekering. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een nieuw hoortoestel aan te schaffen. Bijvoorbeeld omdat uw gehoor verminderd is de afgelopen jaren. Of omdat uw huidige toestel niet meer bij uw huidige levensstijl past.

Aan de hand van een aantal vragen kunt u erachter komen of het verstandig kan zijn om vrijblijvend advies in te winnen bij een audicien. Tijdens de Wisselweken in de maand februari kunt u een afspraak maken met een van de audiciens in de Specsavers-winkels om geheel vrijblijvend uw huidige hoortoestel te laten testen. In het gesprek bespreekt onze audicien uw huidige levensstijl, en in welke mate u zich momenteel beperkt voelt door een hoorprobleem. Ook wordt uw gehoor opnieuw gemeten, om te testen of uw huidige hoortoestel nog volstaat.

Voor meer informatie: http://www.specsavers.nl/horen

 

 

 

Meer berichten over onze hoorzorg

20
mei
2021
| 10:20 Europe/Amsterdam
Vandaag introduceert Specsavers Audiciens de service: second opinion. Deze service biedt mensen met gehoorverlies de mogelijkheid om na een hoortoesteladvies bij een andere audicien een vrijblijvend
28
januari
2021
| 08:52 Europe/Amsterdam
Vanaf deze maand biedt audicienketen Specsavers als één van de eerste grote ketens oplaadbare hoortoestellen met direct streaming voor Android en iOS aan die vallen in de ZN-hoortoestellendatabase.
11
januari
2021
| 09:45 Europe/Amsterdam
In 2019 verscheen de eerste tv-commercial van Specsavers met Wibi Soerjadi in de hoofdrol. Vanwege het succes hiervan besloot de marktleider in kwalitatieve hoorzorg weer een nieuwe campagne met de
03
juli
2020
| 10:00 Europe/Amsterdam
Nederland kent 2,6 miljoen leeftijdsgerelateerde slechthorenden, waarvan 1,3 miljoen met matig tot ernstig gehoorverlies (>35dB). Op dit moment zijn circa 800.000 slechthorenden in het bezit van een