Maarssen,
21
juni
2023
|
13:10
Europe/Amsterdam

Zonbescherming voor de allerkleinste

Gevoelige kinderogen hebben behoefte aan goede zonbescherming

Samenvatting

De zonnige lente- en zomerdagen brengen altijd plezier en nodigen meteen uit om naar buiten te gaan. Terwijl we ons goed leren insmeren om onze huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling, is er nog iets anders dat we niet mogen vergeten: een zonnebril voor onze ogen. Ook voor kinderen is het belangrijk om hun gevoelige ogen meteen van jongs af aan goed te beschermen tegen het felle zonlicht. Dankzij de tips van Specsavers ontdek je waar je op moet letten: klaar voor een zomer vol onbezorgd plezier!

Beschermen tijdens de groei
Voor kinderen is het extra belangrijk om de ogen tegen de zon te beschermen, omdat een kind dat buiten speelt wordt blootgesteld aan een grote hoeveelheid UV-straling. Daarnaast bevinden de ogen van een kind zich in de groei- en ontwikkelingsfase en kan blootstelling aan sterke UV-straling op de lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid van de ogen. "Overmatige blootstelling aan UV kan irritatie van het hoornvlies geven met pijnlijke tranende ogen als gevolg, maar het kan ook het risico op staar of netvliesaandoeningen op de lange termijn verhogen,” zegt optometrist Jiska van Dam.

Van jongs af aan laten wennen
 “De pupillen van kinderen zijn groter en de structuren van het oog zijn helderder dan bij volwassenen, waardoor er bij kinderen meer licht het oog binnenkomt. Daarom zijn kinderen ook gevoeliger voor licht dan volwassenen,” vertelt Jiska. Door kinderen van jongs af aan te laten wennen aan het dragen van een zonnebril, begrijpen zij dat een zonnebril bedoeld is om te dragen, niet om mee te spelen. Het is de moeite waard om kinderen te leren niet rechtstreeks naar de zon te kijken en een zonnehoed te laten dragen.

Kids SUN 32908862

 

 

 

 

Drie tips bij het kiezen van een kinderzonnebril

Specsavers geeft de volgende drie tips bij het uitzoeken van de juiste zonnebril voor je kind:

  1. Let op de pasvorm van de zonnebril. Het is goed om met je kind te gaan winkelen voor een zonnebril om er zeker van te zijn dat ‘ie goed past. Voor kleine kinderen en baby's werken brillen met een flexibel montuur het beste. Hoe lekkerder de bril zit, des te groter het plezier waarmee ‘ie wordt gedragen!
  2. Denk aan gepolariseerde glazen met 100% UV-bescherming. Let er daarnaast op dat de bril de zijkant van de ogen beschermt tegen schittering en straling. Voor kleine kinderen zijn er ook zonnebrillen op sterkte. Bij Specsavers kun je van elk kindermontuur een zonnebril laten maken.
  3. Luister naar de wensen van je kind. Zelfs voor een klein kind is de stijl van de zonnebril belangrijk. Als de bril prettig zit, vindt je kind het dragen van een zonnebril leuk.