Huizen ,
27
januari
2017
|
13:31
Europe/Amsterdam

Wintersporter onderschat kracht van de zon

5 tips voor oogbescherming op de piste

Samenvatting

Heb jij nog een weekje wintersport tegoed? Denk dan behalve aan de juiste outfit ook aan een goede zonnebril. Niet alleen voor de finishing touch van je look, maar vooral voor de juiste bescherming van je ogen. UV-straling is in de sneeuw vele malen sterker dan in Nederland, en overmatige blootstelling aan de zon kan zorgen voor blijvende schade aan je ogen. 

Wintersporters zijn zich vaak onvoldoende bewust van de kracht van de zon in de sneeuw, blijkt uit onderzoek van het Oogfonds onder 3000 Nederlanders*. Blootstelling aan te veel UV-straling kan zorgen voor sneeuwblindheid, een erg pijnlijke aandoening waarbij de wintersporter als het ware zijn ogen verbrand. De oogleden zwellen op en de ogen worden rood. In zeer ernstige gevallen kan dit leiden tot blijvende schade of zelfs blindheid. Een passende ski- of zonnebril tijdens de wintersport is dus van groot belang.

Specsavers geeft vijf tips voor de juiste oogbescherming in de sneeuw:

 1. Kies een bril die 100% UV-bescherming geeft.
  De glazen in deze brillen breken het UV-licht volledig of grotendeels af, en je netvlies blijft te allen tijde goed beschermd. Dit is erg belangrijk, aangezien sneeuw zonlicht reflecteert en de UV-straling dus veel sterker is. Let altijd op een vermelding UV400 of 100% UV-bescherming op de bril.
   
 2. Kies bij voorkeur voor polariserende glazen.
  Deze glazen houden niet alleen schadelijke UV-straling tegen maar neutraliseren ook hinderlijke schitteringen van bijvoorbeeld de weerkaatsing van zon op sneeuw. Je krijgt hierdoor een helderder, scherper beeld wat rustiger is voor je ogen.
   
 3. Zorg dat de bril goed aansluit op je gezicht.
  Een aansluitende bril voorkomt dat zonlicht je ogen van boven, onder en via de zijkant kan bereiken. Grote glazen die dichtbij je ogen staan voorkomen dit effect.
   
 4. Kies voor glazen van ‘onbreekbaar polycarbonaat’.
  Een ongeluk zit in een klein hoekje. Mocht je vallen, dan kunnen er met een bril met deze glazen geen scherven in je ogen terecht komen.
   
 5. Ga nooit de piste op zonder ski- of zonnebril.
  Ook als het bewolkt is dien je de juiste oogbescherming te dragen. De helft van de UV-stralen dringt namelijk gewoon door het wolkendek heen. Ook belangrijk: zet je ski- of zonnebril dus niet af als deze beslagen is, of als je niet meer goed door de glazen kunt kijken door sneeuw of mist. Als je hier vaak last van hebt kun je kiezen voor een wintersportbril met een dubbele lens, dat voorkomt condens.