Maarssen,
29
september
2021
|
10:41
Europe/Amsterdam

Winkelpersoneel Specsavers krijgt training in signaleren eenzaamheid

Samenvatting

De Week tegen Eenzaamheid (van 30 september tot en met 7 oktober) is voor Specsavers het startpunt om op verschillende manieren een steentje bij te dragen aan de strijd tegen eenzaamheid. Zo zal de Luisterlijn het winkelpersoneel tools geven om op een laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan bij mogelijke signalen van eenzaamheid. Tevens organiseert Specsavers op 6 oktober samen met partner Leger des Heils een concert met pianist Wibi Soerjadi dat vanaf 19.00 uur te zien zal zijn in de 100 buurthuiskamers van het Leger des Heils.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich sterk eenzaam. Nog eens één op de drie Nederlanders voelt zich matig eenzaam. Eenzaamheid is van alle leeftijden, al komt het meer voor onder ouderen (bron: www.eenzaam.nl). Slechthorendheid kan hierin een belangrijke rol spelen. Zo vermijden slechthorenden vaker contact waardoor een sociaal isolement kan ontstaan. Specsavers is ervan overtuigd dat zij een bijdrage kan leveren aan het verminderen van eenzaamheid. Dit doet zij niet alleen door kwalitatieve en betaalbare oog- en hoorzorg te leveren, maar ook door haar lokale betrokkenheid en steun aan de buurthuiskamers van het Leger des Heils.

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid en daarna gaat Specsavers zich inzetten om aandacht te vragen voor dit groeiende probleem. Zo krijgt het winkelpersoneel een korte online training van de Luisterlijn om signalen van eenzaamheid bespreekbaar te maken. Daarbij krijgen medewerkers tips over hoe ze het gesprek aan kunnen gaan met klanten over dit thema en hoe ze hen handvatten kunnen bieden voor mogelijke hulp.

We ontvangen duizenden klanten in onze winkels per week. In gesprekken met onze opticiens en audiciens kunnen signalen van eenzaamheid naar voren komen. Hierin willen wij onze verantwoordelijkheid nemen. Omdat dit vaak een beladen thema is, zijn we blij dat we hieraan samen met het Leger des Heils en de Luisterlijn op een laagdrempelige manier ons steentje kunnen bijdragen.
Remko Berkel, directeur Specsavers Nederland
Echt luisteren naar elkaar verbindt en is een belangrijke eerste stap om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Fijn dat we in deze samenwerking met Specsavers daar iets aan kunnen bijdragen.
Dorine Kettenes, trainer bij de Luisterlijn

Concert Wibi Soerjadi in buurthuiskamer Leger des Heils
Daarnaast organiseert Specsavers tijdens de Week tegen Eenzaamheid een concert in samenwerking met het Leger des Heils. Al ruim een jaar steunt iedere Specsavers-winkel een buurthuiskamer van het Leger des Heils, een plek waar buurtgenoten op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met elkaar. In Nederland zijn er 100 buurthuiskamers en elke huiskamer is gekoppeld aan één of meerdere Specsavers winkels.

Ook bij het Leger des Heils weten ze als geen ander wat de impact van eenzaamheid is. De buurthuiskamers spelen een belangrijke rol in de bestrijding ervan. En omdat muziek verbindt en Specsavers samen met het Leger des Heils graag mensen met elkaar in contact brengt organiseren zij op 6 oktober een concert van pianist Wibi Soerjadi in de locatie van Almere, welke via een livestream in diverse buurthuiskamers te zien zal zijn. Het concert start om 19.00 uur en voor meer informatie over het programma kan contact worden opgenomen met de buurthuiskamer in de buurt.

Wat is het mooi dat je deze ervaring met anderen mag beleven en delen in onze Buurthuiskamers. We zijn dan ook blij dat Wibi Soerjadi op deze manier een concert wil geven. Muziek verbindt mensen met elkaar. Door samen van muziek te genieten en elkaar te ontmoeten, vergeten mensen voor even hun zorgen en hun eenzaamheid.
Majoor Richard de Vree, Leger des Heils