Maarssen,
04
oktober
2023
|
12:55
Europe/Amsterdam

Webinar over gehoorverlies en eenzaamheid

Wat is de relatie tussen gehoorverlies en eenzaamheid? En hoe kun je mensen hierbij helpen? Deze vragen kwamen aan bod tijdens een door Specsavers en het Leger des Heils georganiseerd webinar in de Week tegen Eenzaamheid. Laurentien van Oranje ging op zoek naar persoonlijke verhalen en waardevolle tips van Nico de Neeling van het actieprogramma ‘Een tegen Eenzaamheid’, audicien Maaike Bruns van Specsavers en Andrea Wieffering van het Leger des Heils.

Zo vertelde Andrea over hoe ze zich eenzaam voelde door haar gehoorverlies, maar hoe ze een manier had gevonden om daarmee om te gaan. Als audicien signaleert Maaike regelmatig eenzaamheid bij klanten, ze legde uit hoe ze hen probeert te helpen. Nico verduidelijkte vooral vanuit de wetenschap hoe je eenzaamheid bespreekbaar kunt maken.

Naast de persoonlijke verhalen werden er volop nuttige tips en inzichten gegeven. Zo werd benadrukt dat gehoorverlies een grote impact kan hebben op het sociale leven. Mensen met gehoorverlies kunnen zich sneller eenzaam voelen, omdat ze moeite hebben om gesprekken te volgen en deel te nemen aan sociale activiteiten. Er werden ook een aantal concrete tips en acties gedeeld, zoals:

  • Zorg voor rust en ruimte voor een gesprek
  • Praat met iemand over je gehoorverlies en eenzaamheid
  • Zoek hulp bij een audicien als je gehoorverlies hebt
  • Meld iemand eventueel aan bij het Signaalpunt Eenzaamheid.
  • Creëer meer aandacht voor gehoorverlies in het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’.

Zowel bij eenzaamheid en gehoorverlies bestaat een enorme drempel. Terwijl juist het gesprek hierover aangaan zo belangrijk is. Het webinar was een waardevolle bijdrage aan het bewustzijn over de relatie tussen gehoorverlies en eenzaamheid.