Maarssen,
04
juni
2019
|
13:26
Europe/Amsterdam

Vijf oogklachten en hun oorzaken

Samenvatting

Ogen zijn de spiegel van je ziel. Ze weerspiegelen hoe je je voelt en tonen emoties. Maar ogen kunnen je ook iets vertellen over je gezondheid en daarmee mogelijke gezondheidsproblemen. Sommige symptomen die kunnen leiden tot lichamelijke problemen zijn namelijk vaak al aan het oog af te lezen. Denk aan verschillende ziektes, zoals diabetes, ontstekingen en hoofdpijn. Maar wat vertellen je ogen je precies en waar moet je op letten? Specsavers zet een aantal symptomen en mogelijke oorzaken op een rij.

Jeukende ogen
Vreselijke kriebel in je ogen waardoor je bijna niet meer kunt stoppen met wrijven? Grote kans dat er een allergische reactie optreedt. Wanneer je alleen van het voorjaar tot de herfst last hebt van jeuk, kan dat duiden op hooikoorts. Veel voorkomende klachten zijn jeukende ogen, maar ook hebben sommige mensen last van tranende, branderige en geïrriteerde ogen. De oogleden kunnen wat verdikt zijn en het oog kan rood worden. Als je buiten deze periode ook last van hebt, kan het zijn dat je een virus of bacteriële infectie aan je oog hebt. De optometrist kan u goed adviseren over wat er nodig is om de klachten te verminderen.

Rode ogen
Is het witte deel in je oog rood van kleur of zijn de bloedvaatjes goed zichtbaar? Jiska van Dam, optometriste bij Specsavers: “Dit kan, naast irritatie of slaapgebrek, duiden op een oogontsteking, allergie of bijvoorbeeld beschadiging van het hoornvlies door een vuiltje in het oog. Ook kan het komen door te veel spanning of inspanning, zoals hard hoesten, te kleine lettertjes proberen te lezen of lang naar een beeldscherm turen. Soms kunnen deze bloedvaatjes knappen, wat vaak onschuldig is. Dit kan bijvoorbeeld vergeleken worden met een blauwe plek op je arm of been. Een bloeduitstorting in de oog verdwijnt meestal na twee weken. Heb je vaak last van rode ogen, adviseren wij je ogen eens te checken bij een optometrist; zij zijn breder opgeleid dan een opticien en zijn ondersteunend aan oogartsen”. Is het oog plotseling rood en heeft u hevige pijn, dan is het goed om naar uw huisarts te gaan.

Wazig zien
Een van de mogelijke oorzaken van wazig zicht, is staar. Jiska: “Bij staar is de ooglens vertroebeld, waardoor je wazig ziet of je zicht langzaam minder wordt. Je kunt contrasten minder goed zien en soms last hebben van strooilicht, waardoor je bijvoorbeeld kringen rond lampen en verlichting kan zien. Hierdoor kan iemand met staar sneller verblind worden.” Ervaar je dergelijke klachten, dan is een bezoek aan de optometrist aan te raden.

Hoofdpijnklachten
Heb je regelmatig last van hoofdpijn? Dan kan dit komenmdoordat de je ogen continu te hard moeten werken om jouw zicht te corrigeren. Verslechterd zicht of een verkeerde brilsterkte zorgen ervoor dat de ogen zich extra moeten inspannen, Dit kan gemakkelijk verholpen worden door een juiste oogmeting en een bril of lenzen met een passende sterkte.

Dubbel zien
Als je plotseling dubbel ziet, kan dit een teken zijn van een hersenschudding. Ook kan het dubbelzien het gevolg zijn van twee ogen die niet goed samenwerken of door een afwijking aan één oog. Daarnaast kan het dubbelzien ook komen door het gebruik van bepaalde medicijnen. Het dubbelzien kan de dagelijkse activiteiten erg lastig maken, aangezien afstanden moeilijk kunnen worden ingeschat. Daarnaast kan het vermoeide ogen en hoofdpijn met zich meebrengen. Bij plotseling dubbelzien is het belangrijk om contact met de huisarts op te nemen.