Maarssen,
04
augustus
2021
|
16:04
Europe/Amsterdam

Vakantie in de bol en ogen op de weg

Samenvatting

De zomervakantie is nu overal begonnen en de autovakanties zijn dit jaar populairder dan ooit. We zitten dus veel op de weg naar ons (favoriete) zomeradresje. Hoewel een vakantie vaak de ultieme ontspanning kan bieden, is de rit er naartoe topsport voor de ogen. Volle focus op de weg, airco aan, felle zon, het is niet niks. Een goed moment voor Specsavers om tips te delen voor de lange autorit.

1. Neem een reservebril mee
Draag je een bril of contactlenzen? Neem dan altijd een reservebril mee. In landen als Zwitserland, Oostenrijk en Spanje is het zelfs verplicht om een reservebril bij je te hebben. De helft (46,6 procent) van de bril- en contactlensdragers heeft (bijna) altijd een reservebril bij zich, blijkt uit onderzoek* van Specsavers. De andere helft vergeet deze toch vaak en dat kan je zomaar een boete opleveren in het buitenland.

2. Vergeet je zonnebril niet
Het lijkt misschien een open deur, maar 1 op de 5 van de ondervraagden heeft geen zonnebril in de auto liggen, terwijl dit essentieel is bij het autorijden. Zeker met de felle zon kan het een uitdaging zijn om alles goed te zien op de weg. Zit je zelf veel achter het stuur, probeer dan eens een zonnebril met gepolariseerde glazen die de schittering van de zon tegengaan. Er zijn ook speciale glazen voor autorijden die het UV-licht blokkeren en het contrast verbeteren.

3. Gun je ogen rust
Het is vrij inspannend voor je ogen om goed op de weg te letten, helemaal als de zon fel schijnt en de airco staat te blazen. Niet zo gek dus dat ruim 4 op de 10 van de ondervraagden wel eens last heeft van branderige ogen tijdens het autorijden. Naast het dragen van een goede zonnebril is het ook verstandig om goed te blijven knipperen en je ogen regelmatig een pauze te geven. Kun je direct even je benen strekken, genieten van de zon of iets lekkers scoren voor onderweg!

4. Doe een check voor je vertrek
Wist je dat een bepaalde gezichtsscherpte vereist is als je de weg opgaat? Deze mag maximaal 0,5 min of plus afwijken van perfect zicht (bron: CBR). Reden genoeg dus om jezelf goed voor te bereiden als je de weg op gaat, met name bij een lange autorit. Toch zijn er maar weinig bril- en contactlensdragers die voor de vakantie (8,2 procent) nog even de ogen laten checken.

*Over het onderzoek
Het onderzoek is representatief uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Specsavers Nederland. Er namen 1.074 Nederlanders (> 25 jaar) deel die een bril of contactlenzen dragen. Het onderzoek liep in week 27 van 2021.