Huizen ,
18
augustus
2016
|
16:49
Europe/Amsterdam

Toegankelijkheid Kröller Müller Museum aangepakt door De Zonnebloem en Stichting Specsavers Steunt

In aanloop naar 1 januari 2017, de ingangsdatum van de algemene verplichting voor openbare gebouwen om volledig toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking, maken Nationale Vereniging de Zonnebloem en Stichting Specsavers Steunt zich hard om het Kröller-Müller Museum in Otterlo nog beter toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Het museum is na Paleis Het Loo en het Van Gogh Museum de derde culturele instelling die beter toegankelijk wordt gemaakt. Op woensdag 17 augustus gaven 25 deelnemers van de Zonnebloem en 25 vrijwilligers van Specsavers samen met ambassadeur van het museum Alexander Pechtold het startschot voor dit bijzondere project. Zij fungeerden als testpanel om de toegankelijkheid van het museum te onderzoeken.

De Zonnebloem en Stichting Specsavers Steunt zijn sinds begin dit jaar partners. Beide organisaties zetten zich al jaar en dag in om mensen ongehinderd door het leven te laten gaan. Specsavers doet dit door het bieden van kwalitatieve oog- en hoorzorg. De Zonnebloem is kennispartner in toegankelijkheid. De vrijwilligersorganisatie organiseert al bijna zeventig jaar dagjes uit en aangepaste vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking.

Arno Saladin, adjunct directeur van de Zonnebloem: ”Per 1 januari 2017 zijn alle openbare instellingen en bedrijven in Nederland verplicht toegankelijk te zijn voor mensen met een lichamelijke beperking, tenzij de aanpassingen onredelijk zijn. Een verplichting die ons aan het hart gaat. De Zonnebloem vindt dat een lichamelijke beperking nooit een belemmering hoort te zijn. Iedere Nederlander moet in staat zijn om, met of zonder beperking, jong of oud, zorgeloos musea als het Kröller-Müller te bezoeken. Het is heel bijzonder dat dit museum mee wil werken aan dit project."

Alexander Pechtold, ambassadeur van het Kröller-Müller Museum, juicht het toegankelijkheidsproject toe: “Het Kröller-Müller Museum is met zijn collectie, beeldentuin en schitterende ligging, een uniek museum in Nederland. Wanneer zo’n plek door eenvoudig te verhelpen hindernissen niet toegankelijk is voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking, dan moet daar iets aan gedaan worden. Het museum kan met de bevindingen van het testpanel dat vandaag op bezoek is aan de slag om het museum voor iedereen toegankelijk te houden.’’

 

Conclusies van het testpanel
Het testpanel was vol lof over de toegankelijkheid van het museum. Ondanks dat er veel zaken goed geregeld zijn zoals de draaideur en de brede paden zijn er toch wat verbeterpunten geconstateerd door de groep testers. In de beeldentuin houden de verharde paden op sommige plekken op en de oprijlaan is vrij lang en hobbelig. Daarnaast zou het testpanel graag een extra invalidentoilet zien vlakbij de ingang en zijn de paden in het winkeltje wat smal. Het projectteam gaat nu aan de slag met het maken van een plan van aanpak om het museum nog beter toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking.

Oog voor Elkaar-dagen
De aftrap van het toegankelijkheidsproject bij het Kröller-Müller Museum is tevens de start van de ‘Oog Voor Elkaar-dagen’ van Specsavers. Julie Perkins, oprichtster en ambassadrice van Stichting Specsavers Steunt: ‘Naast de activiteiten met de Zonnebloem zetten we ons ook op lokaal winkelniveau in voor goede doelen. Tijdens de 'Oog Voor Elkaar'-dagen gaan we nog een stap verder dan alleen financiële ondersteuning: al ons winkelpersoneel krijgt de gelegenheid om hun eigen lokale goede doel - of de lokale Zonnebloemafdeling - beter te leren kennen door een dag mee te draaien en te helpen.’