Maarssen,
29
september
2020
|
08:37
Europe/Amsterdam

Thuis in de huiskamer

Specsavers steunt de ruim 100 buurthuiskamers van het Leger des Heils

Samenvatting

De buurthuiskamers van het Leger des Heils vervullen een belangrijke plek in de Nederlandse samenleving. Iedereen is hier welkom voor bijvoorbeeld een kop koffie en een goed gesprek, een activiteit, een lekkere maaltijd, een bezoek aan de kledingwinkel of een cursus. Het Leger des Heils kent meer dan 100 van deze huiskamers door heel Nederland die wekelijks door bijna 15.000 mensen bezocht worden. Het belang van de huiskamers in de buurt werd duidelijk zichtbaar tijdens de lockdown dit jaar. Mensen die normaal regelmatig in de lokale huiskamer te vinden waren, mochten daar noodgedwongen niet meer naartoe en misten dit enorm.

Dat betekende echter niet dat het werk stilviel. Sterker nog: hulp bleek harder nodig dan ooit. Sinds 1 juli zijn zoveel mogelijk activiteiten weer opgepakt. Programmadirecteur Bert van de Haar: “We doen altijd ons uiterste best om ‘in de buurt’ te blijven, maar daarbij moesten we nu wel een veilige afstand hanteren. Juist in coronatijd is gebleken dat de behoefte aan contact en directe hulp enorm is. En we verwachten dat dat alleen maar verder toe gaat nemen.” In de buurthuiskamers wordt onder meer schuldhulp en huiswerkbegeleiding geboden, aangevuld met lokale activiteiten. Doel is om mensen uit een sociaal isolement te halen en te werken aan een sterker sociaal netwerk voor de bezoekers. Activiteiten worden bovendien door de bezoekers zelf georganiseerd en hebben daardoor een belangrijke verbindende functie. Het belangrijkste is echter dat mensen zich thuis voelen, erbij horen en gezien worden.

Om het belang van de buurthuiskamers in de lokale samenleving te onderstrepen en te vieren dat deze locaties weer open zijn, presenteert het Leger des Heils in samenwerking met Specsavers een bijzondere fotoreeks met foto’s van tien verschillende huiskamers. Deze reeks geeft een inkijkje in de diversiteit en veelzijdigheid van de rol die de huiskamers vervullen voor hun bezoekers. Op de foto’s zie je diverse activiteiten die in de huiskamers worden georganiseerd. In 2020 spaart iedere Specsavers-winkel een bedrag voor de buurthuiskamers door voor iedere aankoop van een bril of hoortoestel een bedrag apart te zetten.

De samenwerking voelt als een logische voor Specsavers en het Leger des Heils. Bij het Leger des Heils worden mensen gezien en gehoord, iets waar Specsavers als opticien en audicien zich goed in kan vinden.

Zowel het Leger des Heils als Specsavers hebben een heel lokaal karakter. We staan allebei middenin de samenleving en onze deuren staan altijd voor iedereen open. Daarom hopen we dit jaar een mooie donatie voor de buurthuiskamers bij elkaar te sparen.
Remko Berkel, directeur Specsavers Nederland