Amersfoort/Huizen,
22
september
2016
|
13:42
Europe/Amsterdam

Specsavers werkt samen met Diabetes Fonds

Meer aandacht voor oogcomplicaties bij diabetes

Het Diabetes Fonds gaat langdurig samenwerken met Specsavers. Doel is om samen met de optiekketen meer bekendheid te geven aan oogproblemen die het gevolg kunnen zijn van diabetes. Zo zullen de gediplomeerde opticiens van Specsavers tijdens oogonderzoeken sneller oogproblemen herkennen als gevolg van diabetes en mensen attenderen op deze ziekte als mogelijke oorzaak. Als aftrap van de samenwerking organiseert Specsavers van 10 tot en met 15 oktober de Week van Diabetes, waarbij alle winkels bijzondere aandacht besteden aan dit onderwerp.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in ons land. Toch zijn er veel misverstanden over deze ziekte. Veel mensen weten dat je van diabetes blind kan worden. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat bepaalde oogaandoeningen ook kunnen komen door diabetes. Eén van de meest voorkomende complicaties bij diabetes is beschadiging van het netvlies. Dit heet (diabetische) retinopathie. Naar schatting zijn er in Nederland 206.800 mensen in de leeftijd van 20 tot 80 jaar met diabetische retinopathie. Waarvan ongeveer 65.600 mensen een vorm heeft die het gezichtsvermogen kan schaden. Per jaar komen hier naar verwachting 5.800 gevallen bij. Zonder behandeling kan retinopathie leiden tot blindheid. Daarnaast kunnen schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen voor wisselingen in gezichtsscherpte.

Grootste veroorzaker van blindheid in Europa
Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, is zeer verheugd over de nieuwe samenwerking. Volgens haar is er nog teveel onwetendheid bij de gemiddelde Nederlander als het gaat om het herkennen van diabetesgerelateerde oogproblemen. Dessing: ‘Door onze krachten te bundelen kunnen wij meer Nederlanders bewust maken over oogproblemen als gevolg van diabetes. Samen gaan we het kennisniveau van de opticiens over diabetes en mogelijke oogcomplicaties als gevolg daarvan vergroten. Zij zijn namelijk een belangrijke schakel in de voorlichting naar consumenten, zij zien iemand met oogproblemen immers vaak als eerste. Bijna niemand realiseert zich dat diabetes de grootste veroorzaker van blindheid in Europa is. Dankzij onderzoek is er tegenwoordig goede behandeling mogelijk, maar nog steeds werkt dat niet voor iedereen. Daarom blijft onderzoek naar oogcomplicaties bij diabetes belangrijk en zijn we trots op onze partner Specsavers die dit ook financieel ondersteunt.’

Clinical Conference
Bij de start van de samenwerking zal Rens Vandeberg, Hoofd Kennis & Innovatie van het Diabetes Fonds, een presentatie verzorgen over diabetes in Nederland tijdens de Clinical Conference van Specsavers op 9 oktober. Tijdens dit congres voor opticiens, contactlensspecialisten en optometristen zijn nationale en internationale sprekers aanwezig. De Clinical Conference vindt plaats in het Media Plaza in Utrecht.