Huizen,
19
januari
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Roken vergroot kans op oogaandoeningen aanzienlijk

Samenvatting

Vandaag is het Blue Monday: in 2005 officieel in het leven geroepen als meest deprimerende dag van het jaar, onder meer door het vroegtijdig verbreken van goede voornemens. Reden voor Specsavers om iedereen die de verleiding van een sigaret niet langer kan weerstaan, te wijzen op nóg meer voordelen van stoppen met roken. Want dat roken slecht is voor je longen, weet inmiddels iedereen. Maar dat roken ook grote onomkeerbare gevolgen voor je zicht kan hebben, is vaak nog onbekend. Studies laten zien dat rokers ongeveer een driemaal hogere kans hebben op oudersdomsblindheid dan niet-rokers. Daarnaast hebben rokers ook een grotere kans om staar te ontwikkelen. Ook het gehoor van rokers moet eraan geloven; uit onderzoek blijkt dat rokers 15,1% meer kans hebben op een slecht gehoor dan niet-rokers. Voor iedereen die per 1 januari is gestopt met roken, nog een reden om vol te houden dus. 

Roken vermindert de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar de lichaamscellen, bijvoorbeeld in het oog. Ook de hoeveelheid  antioxidanten in het lichaam neemt af door roken. Deze antioxidanten beschermen onder andere het netvlies. Bij elke inhalatie van een sigaret komen er ongeveer vierduizend chemische deeltjes in het bloed die vervolgens door het hele lichaam verspreid worden. Sommige deeltjes tasten de bloedvaten aan wat kan leiden tot onherstelbare beschadigingen en verlies van gezichtsvermogen of gehoorschade. Veel mensen zijn daar niet van op de hoogte.” 
Ingrid Kersting, woordvoerder Specsavers

Ouderdomsblindheid en staar
Bij leeftijdsgerelateerde macula degeneratie, ook wel bekend als ouderdomsblindheid, sterft het midden van het netvlies af. Hier bevindt zich de gele vlek, waarmee we details kunnen zien. Macula degeneratie leidt tot een onherstelbaar wazig zicht en een vervorming van het beeld. Staar, waarmee bijna de helft van de 65-plussers te maken krijgen, maakt de ooglens troebel: er komen mistige vlekjes in en op de ooglens. Hierdoor ga je steeds slechter zien.

Onomkeerbare gehoorschade door roken
Roken kan ook permanente schade aanrichten aan je gehoor. Roken verslechtert de doorbloeding, waardoor je gehoor sterk achteruit kan gaan. Wie tien jaar lang stevig door rookt, kan op latere leeftijd vijf tot tien decibel minder horen. Dit kan het verschil zijn tussen het wel of niet horen van het zachtjes praten van bijvoorbeeld kleinkinderen. Ook na het stoppen met roken blijft het risico op ouderdomsblindheid nog decennia verhoogd. Misschien dat rokers toch nog één keer kunnen nadenken voordat ze de eerste sigaret van 2015 opsteken.