Maarssen,
29
oktober
2020
|
08:51
Europe/Amsterdam

Pas op voor vierkante ogen

Veel schermtijd? Specsavers geeft tips om vermoeide ogen te voorkomen

Samenvatting

Te lang achter elkaar naar schermen kijken is niet goed voor onze ogen. ‘Daar worden ze vierkant van’, riepen je ouders vroeger. Maar door het verplichte thuiswerken is de schermtijd voor velen sterk verhoogd*. We zitten niet alleen voor ons werk de hele dag achter een scherm, veel van onze sociale contacten, hobby’s en sportklasjes onderhouden we nu ook via beeld. Je ogen kunnen dan vermoeid of geïrriteerd raken. Maar hoe kun je dat voorkomen? Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers, geeft tips.

 1. Vergeet niet te knipperen
  De knipperfrequentie neemt af wanneer je achter een scherm zit. Een gevolg hiervan is dat je ogen droog en geïrriteerd kunnen raken doordat er geen traanvocht over het oog wordt verdeeld. Probeer je hiervan bewust te zijn en knipper als je eraan denkt een paar keer extra.
   
 2. De 20:20:20 regel
  Ogen zijn er niet voor gemaakt om lange tijd gefixeerd te zijn op één object. Pas daarom de 20:20:20 regel toe. Na 20 minuten naar een scherm te hebben gekeken, kijk je gedurende 20 seconden naar iets anders dat tenminste 20 voet (6 meter) van je verwijderd is
   
 3. Verminder reflectie
  Nu de natuur weer haar prachtige herfstkleuren laat zien, is het verleidelijk om dicht bij het raam te gaan zitten en daarvan te genieten. Maar voorkom dat licht van buitenaf reflecteert op je beeldscherm. Dit kan namelijk voor vermoeide ogen zorgen. Om direct licht op je beeldscherm te voorkomen kun je natuurlijk zonwering gebruiken of je beeldscherm dwars op het raam plaatsen.
   
 4. Behandel droge of geïrriteerde ogen
  Heb je ondanks bovenstaande tips nog steeds droge of geïrriteerde ogen? Dan is een afspraak bij een optometrist te adviseren. De optometrist kan het oog onderzoeken en advies geven over de behandeling van droge of geïrriteerde ogen, zoals het gebruik van oogdruppels. Als je het gevoel hebt dat je minder goed ziet, is het altijd verstandig om je zicht te laten onderzoeken bij een opticien of optometrist.
   
 5. Gebruik een computerbril
  Een computer- of beeldschermbril heeft speciale glazen die zorgen voor een breed en scherp zicht op het beeldscherm. Teksten en figuren zijn hierdoor beter te lezen en te zien, waardoor je ogen meer rust krijgen en ze minder snel gaan tranen. Ook neem je automatisch een betere en meer ontspannen houding aan waardoor je minder snel nek- en schouderklachten krijgt. Je kunt je opticien om advies vragen.

* Bronnen: AG Connect, RTL Nieuws en Screenforce