Huizen,
25
april
2016
|
09:01
Europe/Amsterdam

Nederlanders verliest beschermende factor van zonnebril uit het oog

De zon niet in zónder bescherming van zonnebril of zonnebrand, dat is het credo van het merendeel van de Nederlanders (gem. 85%). Sterker nog, er is nauwelijks een (jonge) vrouw in Nederland te vinden die zonder bril de deur uit gaat als de zon schijnt. Toch is de UV-filter niet het eerste waar ons blik op valt bij aankoop van een nieuwe bril. Nee, de zonnebril moet vooral mooi staan en goed bij de vorm van het gezicht passen (49%), aldus het Specsavers Zomerzon Onderzoek. Bovendien weten veel mensen niet dat de prijs van een bril uiteindelijk niets zegt over de bescherming voor je ogen.

Zonnebrillen zijn serious business. De tijd dat we alleen voor de zomerperiode een exemplaar in huis hadden is allang voorbij. Vooral jongere generaties zijn zich steeds meer bewust van wat een zonnebril met je totale look & feel kan doen: een derde van hen heeft minimaal drie exemplaren op de plank liggen.

Wieteke Lap, woordvoerder van Specsavers licht toe: “Waar de zonnebril voorheen vooral functioneel ingezet werd, als bescherming tegen de zon, is het nu vaak in de eerste plaats een accessoire. Dit komt vooral omdat het aanbod kwalitatief goede zonnebrillen tegen een lagere prijzen steeds groter is geworden. We zien dat Nederlanders steeds vaker een bril kopen om hun outfit af te stylen, of een extra bril voor de wintersport willen dan die zij in de zomer dragen.”

Beschermende functie van zonnebril uit oog verloren
Nu de lente weer in aantocht is, trekken consumenten dus in grote getale de zonnebril weer uit de hoes. De zonmaanden zijn namelijk voor het merendeel (ruim 80%) bij uitstek de maanden om een bril te dragen. Dit in tegenstelling tot de wintermaanden: hoewel we weten dat de zon ook in andere jaargetijden schadelijk kan zijn voor de ogen, draagt ruim 55% in de winter zelden tot nooit een zonnebril.

Lap: “Deze uitkomsten bevestigen dat we de beschermende functie van de zonnebril uit het oog verloren zijn. De zonnebril is nu vooral een mode-musthave, in plaats van een bescherming tegen schadelijke UV-straling. Consumenten onderschatten daarnaast de kracht van winterzon tijdens de wintersport, of de versterking van zon op het water. In dat geval is het belangrijk om altijd een bril met polaroid glazen te gebruiken. Polaroid glazen filteren de horizontale schittering van het zonlicht waardoor je veel ‘rustiger’ ziet."

Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna drie op de vier Nederlanders wel eens zon-gerelateerde oogklachten heeft gehad. “Dit komt in de meeste gevallen door onderschatting van de zonkracht, of de verkeerde soort bril,” aldus Lap. “Op de korte termijn kan teveel zonlicht in de ogen vooral leiden tot nog redelijk onschuldige klachten. We kennen het allemaal wel: vlekken in het zicht, brandende ogen of zelfs een lichte hoofdpijn. Wat veel mensen niet weten is dat dit bij veelvuldige blootstellingen aan UV-stralingen op lange termijn kan leiden tot onder meer staar.”

Onwetend over UV-filter
Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral de jongeren hun zonnebrillen in toenemende mate online kopen. Aanzienlijk meer dan de andere generaties. “Een op de vijf jongeren (21,7%, tot 30 jaar – red.) koopt inderdaad wel eens een zonnebril online, maar dan is dit meestal in combinatie met de aankoop van een kledingoutfit. Over het algemeen gaan Nederlanders nog steeds naar een opticien toe voor een zonnebril (58%). Het voordeel is dat de opticien in dat geval de zonnebril ook direct kan afstellen, zodat deze comfortabel zit, en advies kan geven welke glazen het meest geschikt zijn.”

En vooral dat professionele advies is voor veel Nederlanders van belang. De kennis rondom oogbescherming is namelijk nog altijd ondermaats te noemen. De helft van de Nederlanders weet niet aan welke eisen een goede zonnebril moet voldoen, een kwart let niet op de aanwezigheid van een UV-filter, en bijna dertig procent heeft geen idee of hun zonnebril een UV-filter heeft. “Dat is toch wel zorgelijk”, concludeert Wieteke Lap van Specsavers. “De helft van de Nederlanders gaat er gewoonweg onterecht van uit dat een zonnebril een UV-filter heeft, of haalt het EC-keurmerk met de UV-sticker door elkaar."

‘Duur’ koop niet altijd ‘goed’ koop
Een deel van de respondenten (30%) gelooft dat alleen een duurdere zonnebril dé garantie is voor goede bescherming tegen UV-stralingen. Maar dat fabeltje wil Specsavers graag uit de wereld helpen. “In veel van de gevallen mag je er wel vanuit gaan dat een duurdere zonnebril bescherming biedt, maar het is absoluut geen garantie. Ook al is het een exemplaar van een bekend merk. Let altijd op de vermelding UV400. Dit is de hoogst mogelijke UV-bescherming die een zonnebril kan bieden,” waarschuwt Lap. “Er zijn bovendien steeds meer modieuze brillen op de markt die én aan alle kwaliteitseisen voldoen, en die ook nog eens hartstikke betaalbaar zijn.”

De belangrijkste feiten en fabels over zonnebrillen

NIET WAAR: Polaroid brilglazen beschermen beter tegen de zon dan gewone zonnebrilglazen.

Dit hangt af van de situatie. Alleen wanneer je te maken hebt met horizontale schittering zoals op het water, op het strand, in de sneeuw, hoog in de bergen of bij laagstaande zon kijkt een polariserende bril rustiger omdat het de horizontale schittering tegen gaat. In alle andere gevallen volstaat een normale zonnebril, met UV-400.

WAAR: Zonnebrillen met grote brilglazen beschermen beter tegen de zon dan een exemplaar met kleine brillenglazen.

Dit klopt inderdaad: grotere brillenglazen bedekken een groter gedeelte rondom het oog, waardoor er minder lichtinval is. Wel alleen als de glazen de juiste UV-400 filter en het CE-keurmerk hebben.

NIET WAAR: Hoe donkerder de kleur van de brillenglazen, hoe beter beschermd de ogen zijn.

Hoe donkerder de kleur van de glazen, hoe minder licht een bril doorlaat. Een bril met CE-1 laat 79-43% van het licht door; deze brillen zijn vooral handig op bewolkte dagen. Een CE-2 laat 42-18% van het licht door.Let er daarnaast op dat de glazen de juiste UV-400 filter hebben.

WAAR: Op het water loop je meer kans op oogschade.

Water heeft de functie van een spiegel: het weerkaatst de felle zonnestralen. Op het water is dus extra bescherming nodig tegen UV-stralen en lichtinval.

NIET WAAR: De CE-markering geeft aan dat een zonnebril een UV-filter heeft.

De CE-markering zegt iets over de hoeveelheid licht die een bril doorlaat, en dus hoe donker het glas is. Brillen met CE-2 worden in Nederland het meest verkocht.

WAAR: Met een goede zonnebril kun je tegen de zon inkijken.

Als je zonnebril de hoogste beschermingscategorie valt, dan kun je tegen de zon inkijken zonder dat je ogen daardoor direct beschadigen. Toch is het verstandiger om dit alsnog niet te doen omdat het niet prettig is. Het is beter om je ogen zo min mogelijk direct aan zonlicht bloot te stellen. En in geval van een eclips biedt een zonnebril niet voldoende bescherming.

NIET WAAR: Achter glas in de zon loop je minder kans op oogschade.

Ook vanachter een raam kunnen je ogen verblind worden door de zon. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden, of achter glas op het terras of huis. Draag ook in deze gevallen altijd een zonnebril.