Huizen ,
21
maart
2017
|
12:24
Europe/Amsterdam

Meer vrijetijdslocaties beter toegankelijk

De Zonnebloem ontvangt donatie van Stichting Specsavers Steunt en investeert in meer toegankelijkheidsprojecten

Samenvatting

Veel mensen met een lichamelijke beperking hebben grote moeite om een dagje eropuit te gaan. Zij willen wel, maar ervaren obstakels bij de vrijetijdslocaties in Nederland. Nationale Vereniging de Zonnebloem werkt daarom aan het toegankelijker maken van onder meer dierentuinen, musea en pretparken. Zo kunnen veel meer mensen met een lichamelijke beperking genieten van een dagje uit. Met de donatie van 65.000 euro van Stichting Specsavers kan de Zonnebloem meer en meer vrijetijdslocaties testen op en adviseren over hun toegankelijkheid voor bijvoorbeeld rolstoel-, rollator- en scootmobielgebruikers.

Fotobijschrift: Matthijs de Bruin van de Zonnebloem neemt samen met Zonnebloemdeelnemers Johan Hartmann en Annie Weernink de cheque t.w.v. 65.000 euro in ontvangst van Wieteke van Hunnik namens Specsavers Nederland bij het Kröller-Müller Museum.

Wij willen alle obstakels wegnemen die 1,4 miljoen Nederlanders met een lichamelijke beperking ervaren en hen tegenhouden zelf eropuit te gaan. Zonnebloemdeelnemers en Zonnebloemvrijwilligers doen toegankelijkheidsonderzoeken bij bijvoorbeeld dierentuinen, musea en pretparken. De onderzoeken geven de locaties volop inzichten in hun toegankelijkheid. Kleine, betaalbare aanpassingen zijn vaak al grote verbeteringen voor mensen met bijvoorbeeld een rollator of rolstoel. Daarnaast geven we workshops ‘Gastvrijheid en toegankelijkheid’ aan medewerkers van die vrijetijdslocaties. Daarin staan bewustwording, bejegening en kennis centraal. Door de financiële bijdrage van Stichting Specsavers Steunt kunnen we tientallen andere vrijetijdslocaties toegankelijker maken. Daarvoor zijn wij ontzettend dankbaar.
Matthijs de Bruin, programmamanager van Zonnebloemproject ‘Iedereen doet mee’

Specsavers biedt met haar stichting jaarlijks honderden goede doelen een helpende hand, veelal op lokaal niveau. Nationale Vereniging de Zonnebloem is het landelijke goede doel waarvoor de stichting in 2016 heeft gespaard. Voor elke klant die een montuur of hoortoestel bij Specsavers koopt, doneren de winkels een vast bedrag aan de stichting. Aan het einde van het spaarjaar ontvangen alle goede doelen een donatie.

Wij vinden het belangrijk dat mensen ongehinderd door het leven kunnen gaan. Dat doen we door het aanbieden van professionele  oog- en hoorzorg, maar dus ook door in dit project te investeren. Nationale Vereniging de Zonnebloem verricht al jaren ontzettend goed werk om mensen een onbezorgd dagje uit te bezorgen en dat ondersteunen we graag. Afgelopen jaar hebben we met een groep collega’s deelgenomen aan ‘Het andere bedrijfsuitje’ van de Zonnebloem waarbij we met Zonnebloemdeelnemers de toegankelijkheid van het Kröller Müller getest hebben. Hoewel dit museum al goed scoort op toegankelijkheid zijn zij graag een museum voor iedereen en staan ze altijd open voor verbetering. Het was ontzettend waardevol om met eigen ogen te zien tegen wat voor obstakels een rolstoelgebruiker zowel aanloopt.
Wieteke van Hunnik, hoofd PR van Stichting Specsavers Steunt