Maarssen,
08
juli
2021
|
10:25
Europe/Amsterdam

Kijk eens diep in mijn ogen... Of liever niet?

De functie van echt oogcontact uitgelegd

Samenvatting

We mogen de terrassen weer op, met zijn allen naar kantoor en zelfs op festivals mag er weer massaal met elkaar gedanst worden. Na bijna anderhalf jaar in onze sociale bubbel en meetings via beeldschermen gaan we weer oog in oog staan met elkaar. Het oogcontact via beeldschermen zal plaatsmaken voor het fysieke oogcontact. Voor oogzorgspecialist Specsavers reden om samen met lichaamstaalexpert Denise Dechamps te kijken naar de functie en het belang van oogcontact.

Oogcontact is dé manier om met iemand een connectie te maken en aan te voelen hoe een ander er in staat. Tijdens een gesprek kan oogcontact op een non-verbale manier je verhaal versterken en geeft het de gesprekspartner een goed idee over hoe jij je voelt of over iets denkt.

Grappig genoeg noemen we de ogen altijd de spiegel van de ziel. Maar het zijn juist alle spieren eromheen die je ogen doen laten spreken. Ogen die stralen, ogen die hangen, een verdrietige blik of juist boos, het zijn die spieren om je ogen die deze emoties weergeven.
Denise DeChamps, lichaamstaal expert bij de Body Language Academy.

Kan een bril ‘echt’ oogcontact belemmeren?
Het dragen van een bril zou echt oogcontact lastiger kunnen maken, zegt Denise Dechamps. Zoals hierboven al genoemd, zijn het vooral de spieren om je ogen die je emoties aan de ander tonen. Bij het dragen van een zwaarder montuur (met bijvoorbeeld dikke randen) of glazen die veel spiegelen kan het voor de gesprekspartner moeilijker zijn de ogen van de brildrager te lezen. Denise vervolgt: “Ook het dragen van een zonnebril, zeker nu de zomer in volle gang is, maakt het echte contact maken met een ander lastiger.” Maar er zijn natuurlijk altijd oplossingen.

Kies voor een lichter montuur of lenzen
Bij het maken van een echte connectie is het dus belangrijk dat wij de ander, en de ander jou goed in de ogen aan kan kijken.

Probeer daarom als je bijvoorbeeld op het terras zit bij het eerste contact de zonnebril even af te zetten om zo direct de connectie te maken. En zet je bril daarna weer op om je ogen tegen de zon te beschermen. Ben je brildragend en houd je van afwisseling, kies dan ook eens voor een lichter montuur of probeer contactlenzen. Deze bieden ook nog eens een uitkomst in bepaalde situaties, zoals sporten of in werksituaties. Maar uiteindelijk moet je dragen waar je jezelf het meest prettig bij voelt.
Marloes Krot, woordvoerder Specsavers Nederland

Vechten of vrijen
Het maken van een connectie is vaak belangrijk , maar oogcontact kan ook heel ongemakkelijk voelen. Iedereen kent het wel, het moment dat je iemand ‘te lang’ in de ogen kijkt, je krijgt er direct een ongemakkelijk gevoel van. Uit eerder onderzoek bleek al dat na gemiddeld 3,3 seconden mensen het oogcontact als ongemakkelijke bestempelen. Maar waar komt dat ongemakkelijke gevoel vandaan? Denise DeChamps legt uit. “Gemiddeld kijken we elkaar zo’n 60 á 70 procent van de tijd aan. Langer oogcontact kan twee dingen betekenen; vechten of vrijen, ofwel je hebt een conflict met iemand of er wordt hevig geflirt. Ben jij op beide niet uit met degene tegenover je, dan gaan in je hersenen alarmbellen af en schakelt het over naar stress. En daar komt dat ongemakkelijke gevoel vandaag. Personen die anderen langer aankijken proberen hiermee druk uit te oefenen op de ander.”

Nog een paar feitjes op een rij

  • Emoties als angst, boosheid en geluk maken onze pupillen groter. En uit onderzoek blijkt dat we grote pupillen onbewust aantrekkelijker vinden.
  • Als twee personen geboeid met elkaar praten worden de pupillen even groot. Dit komt door een zogenaamd spiegelneuron, deze imitatie geeft de ander het gevoel van begrip en gelijkwaardigheid.
  • Met een mondkapjes op vonden we elkaar sneller aantrekkelijk, omdat we bij het zien van de ogen de rest van het gezicht zelf intekenen.