Huizen,
19
november
2015
|
00:01
Europe/Amsterdam

Je kids goed beschermd het nieuwe jaar in

Samenvatting

De decembermaand staat voor de deur, en daarmee komt ook Oud & Nieuw steeds dichterbij. Natuurlijk weten we allemaal dat het het veiligst is om je kinderen binnen op afstand te houden van vuurwerk. Maar als je dan toch met ze de straat op gaat om het nieuwe jaar in te knallen, zorg dan dat ze zo goed mogelijk beschermd zijn. Specsavers heeft de belangrijkste tips nog eens op een rij gezet voor je.

Maak afspraken over vuurwerk
Licht je kind goed in over de gevaren van vuurwerk, en maak duidelijke afspraken over hoe jullie hiermee omgaan. Zo kun je samen het vuurwerk kopen, maar wel afspreken dat alleen volwassenen het mogen afsteken. En volwassenen geven natuurlijk het juiste voorbeeld. Gebruik bijvoorbeeld altijd een aansteeklont en steek het niet af uit je hand.

Houd gepaste afstand
Het meest veilige is om je kind vanachter het raam naar al dat mooie sierwerk te laten kijken. Creëer binnen een gezellig plekje waar je samen kunt genieten van al het moois, en maak er een speciaal momentje van. Wedden dat ze helemaal niet perse de straat op willen? Ga je toch buiten naar het vuurwerk kijken, zorg dan dat ze goed beschermd de straat op gaan! Hoe je dat kunt doen, lees je hieronder. En denk eraan; neem bij het afsteken altijd voldoende afstand, minstens zes meter.

Draag een vuurwerkbril
De ogen van je kind zijn een kwetsbaar goed. Bescherm deze dus met een speciale vuurwerkbril, ook als je er alleen maar naar vuurwerk gaat kijken. Niet alleen bij verkooppunten van vuurwerk, maar ook bij opticiens kun je vaak terecht voor deze speciale vuurwerkbrillen. Bovendien zijn ze in veel gevallen ook nog eens verkrijgbaar in hippe kleurtjes. Zo wordt samen vuurwerk kijken nog leuker!

Bescherm ook de oren
Veel mensen weten niet dat een vuurwerkknal flink wat schade aan de oren kan opleveren. Als je regelmatig aan een geluidsniveau van 80 decibel of hoger wordt blootgesteld, dan loop je gehoorrisico. Vuurwerk is al snel 120 decibel en meer. En het geluid van een knaller van een strijker staat gelijk aan 160 decibel. Dit kan zelfs voor een levenslange beschadiging van je gehoor en/of ruis in je oren zorgen. Ter vergelijking: een opstijgend straalvliegtuig produceert op 100 meter afstand 125 decibel. Zorg er voor dat je speciale oordopjes voor je kinderen haalt. De filters in deze oordopjes dempen het geluid maximaal, maar zorgen ervoor dat je kind nog wel voldoende van de omgeving blijft horen zodat ze gewoon mee kunnen doen met gesprekken die plaatsvinden. Dit in tegenstelling tot de schuimrubberen oordopjes van de drogist.

Ook voor de allerkleinsten zijn er speciale gehoorbeschermers te koop. Dus mocht je kleintje niet door alle knallers heenslapen, dan kun je zorgeloos samen genieten van deze feestdag!

De winkels van Specsavers staan van 7 tot en met 31 december in het teken van vuurwerkbescherming. Er zijn gratis vuurwerkbrillen verkrijgbaar voor kinderen en volwassenen (op=op). Alpine-gehoorbescherming is gedurende deze periode te koop voor de actieprijs van € 9,95 in plaats van de gebruikelijke € 12,95. Gehoorbescherming voor de allerkleinsten is niet in elke Specsavers winkel opgenomen in het assortiment, wel kunnen deze voor u worden besteld.