Maarssen,
06
oktober
2020
|
15:23
Europe/Amsterdam

Eerste Hulp bij Handgel

Specsavers geeft tips wat te doen bij desinfecterende handgel in de ogen

Samenvatting

Sinds het coronavirus gaan we anders om met onze handen. We schudden elkaar de hand niet meer, wassen ze vaker en indien er geen kraan en zeep in de buurt zijn maken we ze schoon met desinfecterende handgel. Alles om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Vooral de populariteit van handgel is flink toegenomen de afgelopen maanden, maar door het hoge alcoholpercentage kan het gevaarlijk zijn als dit in contact komt met de ogen. Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers geeft tips.

Desinfecterende handgel heeft vaak een hoog alcoholpercentage, van meer dan 70 procent. Wanneer deze vloeistof in de ogen terechtkomt, kan dat het oog ernstig beschadigen. “Het kan bijvoorbeeld een branderig en geïrriteerd gevoel veroorzaken. Wanneer de ogen geïrriteerd raken door handgel raden wij aan om direct te handelen om blijvende schade aan de ogen te voorkomen,” aldus Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers.

 1. Spoel de ogen direct met water
  Houd je ogen 5 tot 10 minuten onder een zachte straal. Dit kan met schoon water uit de kraan of een flesje. Je hebt waarschijnlijk de neiging om de ogen te sluiten, maar probeer deze open te houden tijdens het spoelen.
 2. Verwijder contactlenzen
  Draag je contactlenzen? Probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen.
 3. Probeer niet te knipperen
  Door te knipperen of te wrijven kan de irritatie verergeren. Oefen ook geen druk uit op het oog.
 4. Bel bij aanhoudende irritatie de huisarts
  Mocht je een half uur of langer na het spoelen irritatie blijven houden, laat je oog dan controleren door een arts.