Maarssen,
15
maart
2023
|
10:45
Europe/Amsterdam

Een sluipende oogziekte

Vijf dingen die je moeten weten over glaucoom

Samenvatting

Op 12 maart is de start van de Internationale Glaucoomweek. Tot en met 18 maart wordt er wereldwijd stilgestaan bij deze oogaandoening. In Nederland waren er vorig jaar in totaal 346.000* mensen met glaucoom bekend bij de huisarts. Het is daarmee een van de meest voorkomende oogziekten van 2022. Maar wat is het eigenlijk? 

Dit is wat je moet weten over glaucoom: 

  1. Bij deze aandoening wordt de oogzenuw beschadigd. Dit kan leiden tot een blijvende vermindering van je zicht en eventueel tot blindheid. 
  2. Het is één van de belangrijkste oorzaken van blindheid; 15% van de mensen met glaucoom wordt blind en naar schatting is glaucoom de oorzaak voor 29% van de ongeveer 35.000 mensen die blind zijn in Nederland.
  3. Glaucoom is een sluipende oogziekte. Het kan zijn dat je jarenlang zonder het te weten met glaucoom rondloopt. Klachten ontstaan vaak pas veel later. 
  4. De kans op deze oogziekte is groter bij mensen met een verhoogde oog- en/of bloeddruk, een hoge min-sterkte of plus-sterkte. Ook mensen met een Afrikaanse en Aziatische afkomst hebben meer kans op glaucoom. 
  5. Is er glaucoom bij jou ontdekt? Laat dit dan altijd aan jouw familie weten. Glaucoom kan namelijk erfelijk zijn.

Check check, dubbelcheck 
Glaucoom is niet te genezen, maar de klachten kunnen wel worden beperkt. Laat daarom de gezondheid van je ogen vanaf je 40e tweejaarlijks checken. Ook als je geen klachten hebt. Want ook voor je ogen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Bij Specsavers kun je de gezondheid van je ogen laten controleren, lees er meer over.