Maarssen,
11
februari
2021
|
11:40
Europe/Amsterdam

Een oogverblindend winterlandschap. Maar dat hoeft niet!

Specsavers waarschuwt: “Vergeet niet je ogen te beschermen”

Samenvatting

Wat is het genieten als je naar buiten kijkt. Nederland is voor het eerst in tijden weer bedekt onder een pak sneeuw. En als we de voorspellingen mogen geloven kunnen we dit weekend zelfs het ijs op. Met dikke jassen, extra omgeslagen sjaals en stevige wanten beschermen we onszelf goed tegen de kou. Tot slot een paar stevige schoenen zodat we niet uitglijden en we zijn klaar om de sneeuw te trotseren. Maar vergeten we niet iets? Want zo’n winters landschap is prachtig om naar te kijken, maar de felle, lichte weerkaatsing van de zon op de sneeuw kan schadelijk zijn voor je ogen. Vergeet daarom je ogen niet te beschermen deze dagen, waarschuwt oogzorgketen Specsavers.

Door sneeuw wordt de UV-straling vele malen sterker dan normaal, omdat sneeuw het zonlicht reflecteert. Blootstelling aan te veel UV-straling kan leiden tot (zeer) pijnlijke en tranende ogen. Als de ogen zo pijnlijk worden dat de ogen maar moeilijk open gaan, dan noemen we dit sneeuwblindheid. Het oppervlak van het oog is beschadigd en ontstoken geraakt door de UV-straling.

“Het is verstandig om een zonnebril met goede UV-bescherming te dragen wanneer je naar buiten gaat de komende dagen, ook als het bewolkt is. De helft van de UV-stralen dringt namelijk gewoon door het wolkendek heen”, aldus Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers. “Kies bij voorkeur voor een bril met met polariserende glazen. Deze glazen houden schadelijke UV-straling tegen en neutraliseren ook hinderlijke schitteringen door de weerkaatsing van de zon op sneeuw. Je krijgt hierdoor een helderder, scherper beeld wat rustiger is voor je ogen. Mocht je na een dag in de zon en sneeuw na enkele uren heftige pijn aan je ogen hebben, raadpleeg dan een optometrist of huisarts. Een verzachtende ooggel kan soms de ergste klachten wat verzachten. Maar voorkomen is beter dan genezen.”