Huizen,
24
augustus
2017
|
16:02
Europe/Amsterdam

Docent loopt groot risico op gehoorschade

Specsavers vraagt aandacht voor preventie van gehoorschade in onderwijs

Samenvatting

Leraren ervaren doorgaans een hoge werkdruk. Niet voor niets staat het beroep in de top 5 van meest stressvolle banen (CBS). Daar komt nog eens bij dat docenten een belangrijke risicogroep vormen als het gaat om gehoorschade. Volle klaslokalen met uitgelaten kinderen gecombineerd met een vaak slechte akoestiek zorgen voor hinderlijk lawaai, wat kan leiden tot oververmoeidheid, concentratieproblemen maar ook gehoorschade. Het gaat hier om een grote risicogroep met ongeveer 130.000 basisschoolleraren. Om leraren aan het begin van het nieuwe schooljaar te waarschuwen en het risico op gehoorschade onder leraren op de kaart te zetten, geeft Specsavers audicien Cindy Egging advies.

Overvliegende straaljager

 

“Met name gymdocenten lopen een verhoogd risico op gehoorschade. Ook het lawaai van een kleuterklas wordt vaak onderschat. Ter illustratie: als je langere tijd aan een geluid vanaf 80 decibel wordt blootgesteld, loop je kans om gehoorschade op te lopen. In een gemiddeld klaslokaal schommelt het geluidsniveau tussen de 71 en 79 decibel. Op een speelplaats loopt dit op tot 95 decibel en in een gymzaal kan dit oplopen tot 127 decibel. Dit is te vergelijken met een overvliegende straaljager”.
Cindy Egging, audicien.

Dyllan Bons, docent uit Alkmaar, ondervindt zelf gehoorklachten tijdens zijn werk op een basisschool. 

 

“Ik merk dat mijn werk geen goed doet voor mijn gehoor. Met name wanneer ik gymles geef spelen mijn klachten op door de slechte akoestiek en het harde lawaai in de gymzaal. Wanneer er veel omgevingsgeluid is, bijvoorbeeld doordat mijn leerlingen in groepjes met elkaar overleggen, merk ik dat ik de kinderen niet goed kan verstaan, wat op den duur erg vermoeiend is”. 
Dyllan Bons, docent.

Tips

Werkgevers zijn verplicht om werknemers vanaf 80 decibel gehoorbescherming aan te bieden. Bij lawaai boven de 85 decibel zijn werknemers ook verplicht dit te gebruiken.

 “Gehoorschade bouwt zich op zonder dat je daar iets direct van merkt. Het is lastig om het volume van kinderen te verminderen. Op maat gemaakte oordoppen bieden een goede bescherming. Deze filteren het lawaai, waardoor je nog prima met de kinderen kunt communiceren. Daarnaast kunnen isolerende materialen op de vloeren en muren enorm helpen om het geluid in een ruimte te absorberen”.
Cindy Egging, audicien.