Huizen,
10
juni
2015
|
19:45
Europe/Amsterdam

1 op 5 kinderen gaat bijna nooit dagje uit

Stichting Specsavers Steunt doneert 5.000 bioscoopkaartjes aan Nationaal Fonds Kinderhulp

Samenvatting

Vandaag mochten 30 kinderen, die bijna nooit een dagje uit gaan, naar de officiële première van de Nederlandse familiefilm Apenstreken in het Amsterdamse Bos. De film Apenstreken speelt zich af in 1900 en gaat over de 10-jarige Wim die graag naar school wil om te leren lezen en schrijven, maar moet werken in een fabriek. Het verhaal lijkt een ver-van-mijn-bedshow, maar in Nederland leven nog steeds 400.000 kinderen in armoede. Tegenwoordig kunnen alle kinderen naar school, maar leuke uitjes - zoals een bioscoopbezoek - zijn niet altijd vanzelfsprekend voor iedereen. 5.000 kinderen kunnen dit jaar door Stichting Specsavers Steunt en Nationaal Fonds Kinderhulp gratis naar de bioscoop. Ruim 20% van de kinderen gaat hooguit 1 á 2 keer per jaar een dagje uit en 10% van de kinderen schaamt zich wel eens omdat ze minder vaak iets leuks te vertellen hebben dan hun klasgenoten. Niet gek, want 36% zegt het raar te vinden dat er kinderen zijn die bijna nooit een dagje uit gaan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationaal Fonds Kinderhulp en Specsavers onder bijna 600 kinderen.

Het leukste aan een dagje uit vinden kinderen ‘gewoon plezier hebben’ (81%). Maar ook noemen zij het samen zijn met de familie of het gezin (43%). Juist dat laatste is een belangrijk punt voor Kinderhulp.

Kinderen die nooit weg kunnen, schamen zich daarvoor en worden zelfs buitengesloten. Dankzij de sympathieke actie van Stichting Specsavers Steunt waarbij 5.000 bioscoopkaartjes worden weggegeven, kunnen dit jaar een aantal van deze kinderen genieten van een uitje .Er zijn natuurlijk kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, om wat voor reden dan ook. Juist voor deze kinderen is het zo belangrijk af en toe iets leuks te doen.
Jan Wezendonk, directeur Nationaal Fonds Kinderhulp

Goed voor zelfvertrouwen
Dat kinderen worden buitengesloten als zij ‘niet mee kunnen doen’, blijkt ook uit het onderzoek: 20 procent vindt dat je er niet bij hoort op school als je nooit een dagje uit gaat en meer dan de helft geeft toe soms jaloers te zijn op anderen.

Daarom willen we graag deze kwetsbare kinderen een leuk uitje gunnen. Het is niet alleen fijn als zij een keer naar de bioscoop kunnen, het is ook goed voor hun zelfvertrouwen en sociale ontwikkeling. Meer dan een derde van de kinderen uit het onderzoek, vindt het raar als klasgenootjes nooit een dagje uit gaan met hun gezin. Dat is naar, want kinderen die in armoede opgroeien hebben nu eenmaal geen keuze. Er is geen geld om leuke dingen te doen. 
Ingrid Kersting, woordvoerder Specsavers