Huizen,
18
december
2017
|
12:10
Europe/Amsterdam

Bijsluiters en voedingsetiketten voor veel Nederlanders onleesbaar

Leesbril wordt zo lang mogelijk uitgesteld

Samenvatting

Het blijkt een grote ergernis onder Nederlanders: kleine lettertjes op onder meer voedingsetiketten, medicijnverpakkingen en bijsluiters. Dat komt uit onderzoek van Specsavers onder ruim 12.000 Nederlanders. Zo ervaart van de mensen die moeite hebben met het lezen van kleine lettertjes ruim de helft problemen met het lezen van voedseletiketten (53%). Ook bij het lezen van medicijnverpakkingen en bijsluiters ervaart de helft (50%) problemen. Dit kan leiden tot ergernissen én gevaarlijke situaties. Een leesbril biedt niet altijd de oplossing. Wat dan wel? Een leesbaar lettertype en duidelijk contrast. 

Onthand zonder leesbril
Uit het onderzoek blijkt dat men het dragen van een leesbril het liefst zo lang mogelijk uitstelt: bijna de helft (48%) van de mensen met een leesbril heeft het hulpmiddel niet direct aangeschaft terwijl zij al wel ongemak ervoeren. Als we eenmaal aan de leesbril zijn, voelt 55 procent zich onthand zonder. Toch vergeet 31 procent van de Nederlanders die een leesbril nodig hebben, deze regelmatig mee te nemen. Dit leidt tot situaties waarbij het moeilijk of niet kunnen lezen van kleine lettertjes tot ergernissen kan leiden en in sommige gevallen ook gevaarlijk kan zijn.

Leesbril lost niet alles op
Simone Stad, optometrist bij Specsavers: Naarmate men ouder wordt gaat het gezichtsvermogen achteruit en krijgt men moeite om voorwerpen van dichtbij scherp te zien. Zo wordt het lezen van kleine lettertjes moeilijker. Een leesbril kan dit compenseren, maar dit is niet altijd genoeg. Ook het vermogen om contrast te zien vermindert namelijk, waardoor bijvoorbeeld kleine lettertypes en bepaalde kleuren lastig te lezen zijn op een gekleurde achtergrond. Dit kan problemen en ergernissen opleveren bij het lezen van etiketten of bijsluiters. De leesbaarheid kan al eenvoudig verhoogd worden door een groter lettertype en een sterker kleurencontrast.”

Top tien ergernissen
Naast etiketten van voedingsmiddelen en bijsluiters zijn er nog tal van andere situaties waarbij kleine lettertjes een bron van ergernis zijn. Uit het onderzoek komt de volgende top tien ergernissen:

  1. Etiketten van voedingsmiddelen (53%)
  2. Medicijnverpakkingen of bijsluiters (50%)
  3. Handleidingen (39%)
  4. Contract en/of arbeidsvoorwaarden (39%)
  5. Houdbaarheidsdata (37%)
  6. Recepten (35%)
  7. Boeken (33%)
  8. Kranten (32%)
  9. Computer of tablet (31%)
  10. Menukaarten in restaurants en café’s (30%)

 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Specsavers Nederland in november 2017. In het onderzoek is een groep van 12.222 Nederlanders geënquêteerd over verschillende oog- en zicht gerelateerde onderwerpen.