Huizen,
05
september
2016
|
06:00
Europe/Amsterdam

Specsavers introduceert nieuwe techniek in oogmetingsproces

Digitale Precisie Meting nieuwe norm in de markt

Samenvatting

Vanaf deze maand is de Digitale Precisie Meting, een nieuwe techniek in het oogmetingsproces, voor alle Nederlandse consumenten toegankelijk. Specsavers is de eerste partij in Nederland die dit landelijk in al haar winkels uitrolt. Digitale Precisie Meting levert de meest accurate resultaten op bij het afstemmen van de glazen en het montuur op het gezicht. De retailketen wil met de implementatie een nieuwe norm voor oogzorg zetten in de markt.

Met de nieuwe techniek worden de metingen om de glazen en het montuur op het gezicht af te stemmen nog nauwkeuriger uitgevoerd. Met een iPad maakt men een foto van het gezicht van de consument, met het gekozen montuur op. Vervolgens berekent de applicatie op de tablet waar op het brillenglas zich exact het optische middelpunt bevindt, precies overeenkomstig met de hoogte van de pupil. Ook legt de Digitale Precisie Meter de plek op het glas vast waardoor een brildrager leest. Via de iPad krijgt de consument tevens inzicht in de verschillende glasopties.

Gemis aan vastomlijnde regels in Nederland
Specsavers kondigde eerder dit jaar al aan fors te gaan investeren in het bieden van de meest complete oog- en hoorzorg, en deze toegankelijk te maken voor iedereen in Nederland. Het eerste wapenfeit dit jaar was de introductie van de video otoscopie (onderdeel van het hooronderzoek) begin juni, nu dus gevolgd door de Digitale Precisie Meting. De methode zelf is niet volledig nieuw in Nederland: verschillende zelfstandigen werken al met deze beproefde techniek.

De beslissing om de meest accurate meettechnologieën op grote schaal in te voeren vloeit voort uit de overtuiging van Specsavers dat iedere consument gratis toegang moet hebben tot de meest volledige oogzorg. Nederland kent in totaal zo'n 10 miljoen bril- en lenzendragers, die gemiddeld om de drie jaar een nieuwe bril uitkiezen. Vaste prik hierbij is het ondergaan van een oogmeting. Uit een straatonderzoek van Specsavers blijkt dat consumenten wel denken dat ze een volledige oogmeting hebben gehad, maar dat ze eigenlijk geen idee hebben waar de metingen voor dienen. Ook verschilt de kwaliteit van de meting nog wel eens. Zo is een oogdrukmeting lang niet bij iedere brillenzaak een vast onderdeel van de meting, en staat de consument ook niet stil bij het belang hiervan.

Specsavers deed in 2008 al onderzoek naar de kwaliteit van oogmetingen, in samenwerking met TNS Nipo. Hieruit bleek toen al dat veel metingen dikwijls onder maat zijn. Zo werden toentertijd bij drie op de tien Nederlanders hun bril of lenzen verkeerd aangemeten.

Marloes Krot, woordvoerder van Specsavers, licht toe: "Er zijn in ons land helaas geen vastomlijnde regels waar een oogmeting aan moet voldoen. Dat is een voordeel voor jonge, veelal online spelers op de markt, die zelf alleen een voormeting aanbieden. Maar het is een gemis voor het zicht en kijkcomfort van de consument. De consument zou ervan uit moeten kunnen gaan dat zij altijd de meest complete oogzorg krijgt: een voormeting inclusief het meten van de oogdruk, een uitgebreid oogonderzoek door een opticien met een overheidserkend diploma en een digitale precisiemeting om het montuur en de glazen perfect aan te passen op je gezicht."

Regulering beroep opticien
Uit het recente straatonderzoek kwam tevens naar voren dat consumenten niet tot nauwelijks stilstaan bij de deskundigheid van een opticien. Net als bij de oogmeting gaan ze er vaak zonder meer van uit dat ze door een gediplomeerde medewerker worden geholpen, net als het geval is bij medische beroepen. Krot: "In onze winkels worden klanten altijd gemeten door een opticien met een overheidserkend diploma, maar dit is in ons land niet altijd vanzelfsprekend. Nederland is samen met Portugal het enige land waar de beroepsgroep niet gereguleerd is. Maar slechts een enkeling weet dit. We hopen dat consumenten verder kijken dan hun neus lang is: complete oogzorg hoeft niets te kosten, maar zorgt er wel voor dat je optimaal kunt zien."